Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Lijken in de kast

Geplaatst op: 15-08-2019, 16:48:24

“Hadden we maar een taxatierapport laten opmaken”. Dat is misschien de verzuchting van drie kinderen uit een zaak van het Gerechtshof Den-Haag. Maar die kan voor ieder kind gelden van wie de vader en moeder niet dezelfde erfgenamen hebben omdat er een zwart schaap in de familie is.

Vader overleed in 1999 en liet zijn vrouw en vier kinderen achter als erfgenamen. Omdat hij een langstlevende testament had, wordt zijn vrouw volledig eigenaar van het huis en krijgen de kinderen een vordering op hun moeder ter grootte van hun vadersdeel. 

Jaren later overlijdt ook moeder. Maar zij heeft met één dochter hooglopende ruzie gekregen. De bewuste dochter is door moeder onterfd. Moeder heeft dus maar drie erfgenamen en die moeten aan zichzelf én aan de onterfde zus vadersdeel uitbetalen.

Helaas is er geen informatie meer beschikbaar over het vermogen van de ouders in 1999. Dus is achteraf ook niet meer te achterhalen hoe groot nu eigenlijk dat vadersdeel is. De onterfde dochter meent dat het huis in 1999 veel meer waard was dan de WOZ-waarde toen. De drie erfgenamen van moeder willen echter die laatste waarde gebruiken.

De rechters stellen voorop, dat uitgegaan moet worden van de hoogst mogelijke waarde. Dat is niet noodzakelijkerwijs de WOZ-waarde omdat die doorgaans lager ligt dan de marktwaarde. Uiteindelijk zullen de drie brave kinderen toch 1/8 van € 130.000,- moeten uitbetalen aan het zwarte schaap van de familie, ondanks het feit dat moeder haar onterfd heeft. 


Bron: bijdrage van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, van 12 augustus 2019 op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina